NMgroenontwerp

Galanthus nivalis – Sneeuwklokje

Nu de dikke laag sneeuw aan het smelten is, komt een kleine verrassing naar boven; het sneeuwklokje. Deze schattige en kleine bolplant laat zich zien in januari en februari. Het bloemetje wordt van oudsher in onze streken gezien als de eerste boodschapper van de komende lente. Ze heeft klokvormige bloemen en deze steken vaak ook boven de laatste sneeuw uit en ze kunnen behoorlijke tapijten vormen.

Sneeuwklokjes zijn verwilderingbollen. Je plant ze voor in november en laat ze verder met rust. Elk jaar opnieuw komen de bloemen weer terug en het worden er steeds meer. Geef ze dus genoeg ruimte zodat ze zich mooi kunnen ontwikkelen. De plantjes houden van goed gedraineerde, iets vochtige en humusrijke, voedzame grond en staan het liefst in de zon of halfschaduw.

De bekendste soorten zijn de Galanthus nivalis en de Galanthus elwesii. De elwesii is groter en bloeit eerder en langer dan de nivalis. Naast deze twee soorten zijn er nog 73 andere soorten sneeuwklokjes! De klokjes staan vaak in groepjes bij elkaar en worden niet zo heel erg hoog, ongeveer 25 centimeter. De Galanthus breidt zich snel uit tot grote pollen en kan goed vermeerderd worden door de pollen voorzichtig op te graven, te delen en terug te planten. Ze vermeerdert zich het snelst als dit gebeurt ver na de bloei tijdens de zomer.

Deel deze blogpost

Sneeuwklokjes

Meer lezen