NMgroenontwerp

Kleurige tulpen!

Het voorjaar komt er aan en hoera, dan zijn ze er weer! Al die vrolijke kleuren in je tuin. Wat is er nu mooier dan Hollandse tulpen! Ze zijn zo kleurig en ze zien er zo vrolijk uit. Je wordt er zelf helemaal vrolijk van. Het zijn zulke heerlijke bloemen. Er zijn enorm veel soorten en kleuren. Je kunt ze in potten planten zodat je terras in het voorjaar heerlijk vrolijk is of je kunt ze in je border zetten tussen de vaste planten. Dat ziet er ook altijd ergvrolijk uit.

We denken altijd dat tulpen typisch Hollands zijn maar dat is niet zo. De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. De naam tulp is zo afkomstig van het woord tulband. Tulpen hebben koude nachten en een een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden. Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni.

Je hebt veel verschillende soorten tulpen. Zo zijn er enkele- en dubbele soorten, zoals dat ook bij de margriet voorkomt. En daarnaast zijn er soorten die vroeg in het seizoen bloeien of laat in het seizoen. Dit heeft als voordeel dat je van maart t/m mei kan genieten van deze mooie bloem. Je hebt ook nog de wilde of botanische tulpen. Deze tulpen komen vroeg in het seizoen tot bloei en kunnen veel weersomstandigheden aan. De bloemen zijn in vergelijking tot de andere soorten klein en bloeien laag bij de grond. Het voordeel van deze soort is dat deze tulp verwilderd. Dit betekent dat je de bollen niet uit de grond hoeft te halen en je jarenlang van deze bloem kunt genieten.

Zoals ik al zei kan je Tulpen in potten planten of je kunt ze in je border zetten. Het beste moment hiervoor is het het najaar. De grond wordt dan kouder en de bollen hebben de koude nodig om in het voorjaar tot bloei te komen. Maar goed, zover is het nog lang niet. Eerst komt nu het voorjaar en wie al wel in het najaar tulpen heeft geplant kan straks genieten van al die vrolijke kleuren in je tuin of op je terras! Ik kan niet wachten tot alles in bloei staat en de tuin zich weer vult met alle vrolijke kleuren!

Deel deze blogpost

Tulpen in verschillende kleuren

Meer lezen