NMgroenontwerp

Zelf vaste planten kweken

Vaste planten kweken

In mijn tuin heb ik een groot aantal borders te vullen met vaste planten en eenjarige. Omdat we de gehele tuin opnieuw aan het inrichten zijn en de borders nog niet gereed zijn, heb ik wat tijd te overbruggen en kan ik alvast een deel van de benodigde planten zelf gaan opkweken. We hebben straks meer dan 10 borders te vullen dus we hebben nogal wat planten nodig. Deze zal ik voor een deel aanschaffen bij een kweker en/of het tuincentrum maar een groot deel ga ik dus proberen zelf te kweken. Dat is niet alleen een stuk goedkoper maar vooral nog veel leuker. Want hoe leuk is het om je tuin te vullen met door jezelf gekweekte planten!

 

Wat is het plan. 

Ik heb van een aantal planten die ik mooi vind zaad gekocht en deze wil ik gaan zaaien in speciaal hiervoor gecreëerde bloembedden. Omdat we in de boomgaard alleen gras hebben, had ik bedacht dat ik hier een 3-tal grote bloemvakken te maken waarin ik de planten kan opkweken om ze later uit te planten naar de definitieve borders.

Afgelopen week zijn we begonnen met het maken van de 3 bloemvakken. Eerst hebben we de graszoden verwijderd met een graszodensnijder. Wat een perfect apparaat! Je snijdt de bovenste laag van de grasmat eraf en je rolt deze op. We hebben de grasrollen weer uitgelegd op een stuk grond die leeg stond omdat we daar een aantal struiken hadden we gehaald. Daar hebben we nu een mooie grasmat! De bloemvakken hebben we daarna met een grondfrees bewerkt om de aarde los te maken en daarna hebben we er een combinatie van bladaarde en compost opgelegd. Ook deze hebben we weer met de grondfrees bewerkt zodat alles mooi met elkaar vermengd is.

 

Inzaaien

Gisteren ben ik begonnen met het zaaien van de eerste planten. Ik ben benieuwd of de zaden op gaan komen.  Er zit erg fijn zaad bij maar ook zaden die wat groter zijn en beter hanteerbaar. Het fijne zaad is toch wel erg lastig inzaaien dus ik ben benieuwd of dat gaat lukken. Wat heb ik o.a. gezaaid: Agastache, Campanula, Lavandula, Gaura ‘Whirling Butterflies’, Verbena bonariensis,  Echinacea, Hesperis matronalis, Lupine en nog een aantal soorten. Spannend! Ik hou jullie op de hoogte. Wordt vervolgd….

Deel deze blogpost

Sanguisorba

Meer lezen

Onderhoud van je tuin

Wil je een tuin mooi houden dan is onderhoud van je tuin erg belangrijk…