NMgroenontwerp

Mijn strijd tegen zevenblad

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. De plant wordt ook hanenpoot, tuinmansverdriet en heers genoemd (wikipedia).

Zevenblad, mijn tuin zit er vol mee. Dat was al zo toen we het huis kochten en omdat we door de verbouwing van het huis geen tijd hadden de tuin intensief bij te houden is het alleen nog maar meer geworden. Maar nu is het tijd de strijd met de plantje aan te gaan. Dit betekent alles loswoelen (niet spitten want dan maak je de wortels stuk) en de plant met wortel en al verwijderen. Nou, dat lijkt in theorie heel eenvoudig maar in de praktijk is dit een behoorlijke klus. Omdat de tuin opnieuw ingericht gaat worden heb ik nu de kans om de borders zoveel mogelijk zevenblad vrij te maken. De borders zijn nagenoeg leeg dus ik kan alles omwoelen met een vork en alle wortels zoveel mogelijk uit de grond verwijderen. Soms gaat dit erg goed en heb ik een lange sliert wortels te pakken maar ook heel vaak knapt de wortel net op het einde af en ja, dat betekent dat er net zo hard weer een nieuwe plant uitgroeit.

Ik ben niet in de veronderstelling dat ik alle zevenblad wegkrijg. Dat gaat mij niet lukken, zeker omdat het ook in de wortels van bestaande struiken en bomen zit. Maar dat hoeft ook niet. Op sommige plekken vind ik het ook niet erg maar in de borders wil ik graag dat mijn planten niet in de verdrukking komen door het zevenblad. Zevenblad wil best enthousiast groeien en maakt behoorlijke wortelpakketten aan die soms meters onder de grond doorlopen en op verschillende plekken aan de oppervlakte komen om planten aan te maken.

Toch nog een paar goede dingen over Zevenblad:

Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten (wikipedia). Daarnaast bloeit zevenblad ook nog erg mooi met witte schermbloemen.

Ik ga verder met de strijd om mijn borders zevenblad vrij te krijgen. Ik moet zeggen dat ik op sommige plekken al verschil zie, het is blijkbaar een kwestie van de langste adem. Steeds opnieuw maar blijven proberen de plant met wortel en al te verwijderen, dan gaat het me vast een keer lukken!

Deel deze blogpost

Zevenblad

Meer lezen