NMgroenontwerp

Aardbeienplanten verjongen

Niks lekkerder dan in de zomer aardbeien eten! Heerlijk uit eigen moestuin of van aardbeienplantjes in een bak of pot op je balkon of terras. Aardbeien zijn supergezond. Ze zitten boordevol vitamine C, wat goed is voor je weerstand is, je huid en haar. Daarnaast bevatten aardbeien foliumzuur, oftewel vitamine B11, wat belangrijk is voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Kortom een super lekker en nog gezond ook. Om de productie van aardbeien ieder jaar hoog te houden is het belangrijk je aardbeienplanten regelmatig te verjongen. Dit kun je heel makkelijk doen omdat de planten zelf ieder jaar jonge plantjes aanmaken die je hiervoor kunt gebruiken!

Je hebt aardbeienplanten die 1 maal per jaar aardbeien geven (in juni/juli) maar je hebt ook doordragende aardbeienplanten die over een langere periode aardbeien geven (juni t/m oktober).

Bij de eenmalig dragende aardbeien maakt de plant na de oogst heel veel lange uitlopers aan die wortelen in de grond en waar weer nieuwe plantjes uitgroeien. Het plantbed is dan ook snel na de oogst een grote puinhoop van plantjes. Wat je dan het beste kunt doen is óf tijdig de uitlopers er afhalen en bijhouden wanneer er weer nieuwe aankomen.  Echter om de productie per jaar hoog te houden is het aan te raden de bedden te verjongen en in augustus de kleine plantjes opnieuw uit te planten en de oude planten weg te halen. Hierdoor zorg je ervoor dat je ieder jaar opnieuw weer een grote productie aardbeien hebt en je aardbeienbed overzichtelijk blijft.

Bij doordragende aardbeien ligt het anders. Zij vermenigvuldigen zich ook met uitlopers met zij maken het hele seizoen ook nieuwe bloeistengels aan waar weer nieuwe aardbeien aankomen. Het moment van nieuwe jonge planten opkweken komt daardoor wat minder nauw omdat de bloeiaanleg in hetzelfde jaar plaatsvindt. Je kunt deze uitlopers dan ook de hele winter laten zitten en pas in maart/april de jonge uitlopers van vorig jaar uitplanten in een nieuw bed. De planten blijven dus het hele jaar op een bed staan en telkens in het voorjaar wordt een nieuw bed met jonge uitlopers van vorig jaar gemaakt.

Deel deze blogpost

Aardbeien

Meer lezen