NMgroenontwerp

Beplantingsplan maken

Een beplantingsplan maken voor je tuin is niet moeilijk maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:

Maak een plattegrond

Begin met het maken van een plattegrond van je tuin. Door een plattegrond te maken krijg je een goed overzicht en kan je beter bepalen waar je precies borders wil hebben met planten. Maak een plattegrond op schaal zodat alle afmetingen kloppen en je een realistisch beeld krijgt.

Welke grondsoort heeft de tuin

Om te kunnen bepalen welke planten wel of niet goed zullen groeien in je tuin, moet je kijken naar welke grondsoort je tuin heeft. Heb je bijvoorbeeld een tuin op zandgrond, klei, veen of een combinatie hiervan. Sommige planten houden van droge zandgrond, deze planten zullen slecht groeien op natte kleigrond en andersom. Het is dus belangrijk dat je dit eerst bepaalt. Op iedere grondsoort groeien planten dus er zijn altijd planten te vinden die in je tuin willen groeien.

Zon en schaduw

Weet je eenmaal op welke plek je een border wilt gaan maken, dan is het belangrijk om te kijken naar de locatie van deze border. Ligt de border in de schaduw, in de zon of half schaduw. Ook dit is belangrijk voor het soort planten dat er wil groeien. Zonminnende planten zet je liever niet op een plek waar de hele dag geen zon komt. Schaduw noemen we plekken waar minder dan 2 uur per dag zon komt, zon betekent meer dan 6 uur per dag volle zon. Alles hier tussenin heet halfschaduw.

Bomen en struiken

Begin altijd met het bepalen van de bomen en struiken in je tuin. Zij vormen het geraamte van de tuin. Hou hierbij rekening met de afstand tot de buren en de hoogte die de bomen en struiken uiteindelijk zullen krijgen. Kijk ook of de struiken en bomen die je kiest breed uitgroeien, wintergroen zijn of juist hoog en smal worden. Hiermee voorkom je dat je een struik die eerst nog klein is, vooraan in de border zet en na een aantal jaar te groot is geworden en alle zicht en licht wegneemt. Heb je weinig ruimte kies dan voor bomen en struiken die langzaam groeien en mooi klein gehouden kunnen worden. Vooral meerstammige bomen zijn dan geschikt.

Vaste plantenborder

Om de vaste planten te bepalen voor je border let je wederom weer op planten die goed groeien op jouw grondsoort en op de locatie die je bedacht hebt (zon, halfschaduw of schaduw). Selecteer alleen planten die hierin passen. Je kunt bij sommige website van kwekerijen zoeken via een selectiefunctie. Maak steeds kleine groepjes van dezelfde planten die je een paar keer herhaalt in je border. Hoe groter de border, hoe groter deze groepjes kunnen zijn. Kijk ook naar de bloeitijd van de planten die je kiest zodat je ieder moment van het jaar wat bloeiends in je border hebt. Voor een natuurlijke look kun je bijvoorbeeld siergrassen toevoegen. Kijk ook naar de hoogte van de planten. Zet de hoge planten zoveel mogelijk achteraan in de border zodat de lagere planten zichtbaar blijven. Let ook op de kleur van de bloemen maar ook naar de kleur van het blad van de planten en de bladvorm. Met bodembedekkers kun je zoveel mogelijk de groei van onkruid tegengaan. Wat ik zelf altijd doe is de combinatie van planten die visualiseren. Dit kun je voorbeeld doen door een moodboard van te maken. Zo zie je gelijk de sfeer die de border gaat uitstralen.

Succes!

Deel deze blogpost

Meer lezen

Onderhoud van je tuin

Wil je een tuin mooi houden dan is onderhoud van je tuin erg belangrijk…