NMgroenontwerp

Overwinteren van Dahlia’s

De dahlia is een van oorsprong Mexicaanse plant die houdt van een flinke dosis warmte. Ook kunnen ze redelijk goed tegen droogte. Maar ze houden niet van kou. Dahlia’s overwinteren het liefste vorstvrij.

Hoe laat je Dahlia’s nu overwinteren. Je kunt de knollen in de grond laten zitten en ze beschermen met een flinke laag houtsnippers, compost of stro. Dit beschermt de knol enigszins en voorkomt vorstschade. Wil je zeker zijn dat de knollen de koude overleven, dan kun je ze het beste opgraven en ze los bewaren.

Ga als volgt te werk:

  • Wanneer de bladeren door de vorst zwart worden, moet je de knollen opgraven maar het liefst doe je dit al voordat de vorst er is. Verwijder de aarde van de knollen.
  • Knip de plant af tot je een stengel van 10 centimeter overhoudt. Check of je beschadigingen of rotte plekken ziet. Bewaar alleen de gezonde knollen.
  • Plaats de knollen ondersteboven in een krat of ondiepe doos zodat het water uit de stengel weg kan. Dit voorkomt dat de plant gaat rotten. Laat de knollen goed drogen en bevestig er een naametiket aan zodat je weet om welke dahlia het gaat.
  • Bewaar de knollen op een koele en vorstvrije plaats (kelder of garage) in een kistje of kartonnen doos met kranten.

In maart kun je de knollen in een pot zetten en op een warme plek laten voortrekken bijvoorbeeld in een bijkeuken of in een verwarmde kas. Houd de grond matig vochtig. Door de hogere temperatuur gaan de knollen alvast uitlopen zodat je ze na de vorst (eind mei) in de grond kunt zetten en ze alvast een voorsprongetje hebben gemaakt. In juli kun je dan weer volop genieten van een tuin vol kleur!

Deel deze blogpost

Meer lezen

Onderhoud van je tuin

Wil je een tuin mooi houden dan is onderhoud van je tuin erg belangrijk…