NMgroenontwerp

Onderhoud van je tuin

Onderhouden van je tuin

Een tuinontwerp maken is een belangrijke stap in het aanleggen van een tuin. Maar wil je een tuin mooi houden dan is onderhoud van je tuin erg belangrijk. Een tuin is een proces dat steeds wisselt. Ieder jaar is het weer een verrassing welke planten het goed zullen doen en welke planten het opgeven. Planten en vooral struiken die het heel goed doen kunnen erg groot worden en deze zullen dus wat onderhoud nodig hebben in de vorm van snoeien. Dit geldt ook voor een bomen. Tussen de vaste planten is het belangrijk om het onkruid weg te halen en in het begin van het voorjaar al het dode blad aan de planten te verwijderen zodat de nieuwe aangroei licht krijgt.  De meeste vaste planten zullen na een aantal jaar wat minder mooi worden. Deze kun je delen en op een andere plek in een tuin weer neerzetten. Deze zullen dan weer uitgroeien tot mooie volwaardige planten. Om de borders wat kleur te geven, is het leuk om ieder jaar wat bloembolletjes te planten tussen de vaste planten. Deze zullen in het voorjaar al vroeg gaan bloeien maar ook in de zomer geven zij een extra kleurboost aan je border.

De belangrijkste onderhoudsstappen zijn de volgende:

  • Levendige bodemstructuur (compost+bemesten)
  • Verwijderen van onkruid
  • Kalk strooien (gehele tuin)
  • Bemesten (gehele tuin)
  • Schoonmaken
  • Gazononderhoud (maaien, bemesten, kalk, verticuteren)
  • Snoeien

Wil je meer leren over tuinonderhoud, kijk dan ook eens naar ‘Tuinmanieren‘. Ik kijk hier graag naar en leer zelf altijd nog weer iets nieuws. Het helpt om ook herinneren welke tuinklussen wanneer gedaan moeten worden.

Kortom, een tuin ontwerpen is belangrijk maar het onderhoud van je mooi aangelegde tuin is minstens zo belangrijk wil je het mooie resultaat behouden en ieder jaar opnieuw van je tuin kunnen genieten.

Deel deze blogpost

Meer lezen