NMgroenontwerp

Tuinontwerp VTWonen

Wat gebeurt er als je vier ontwerpers vraagt een stadstuin van 50 m2 om te toveren tot een stoere, landelijke oase? Dan vinden weelderige borders en kleurrijke bloeiers hun weg tussen stalen elementen en verweerd hout. Het ontwerp van de gezinstuin van Nina Mulder heeft drie kamers.

Nina Mulder: ‘Ik laat deze gezinstuin groter lijken door ’m op te delen in drie ruimtes met allemaal een eigen functie en sfeer. Er is een eethoek, een buitenkeuken met haard en een zithoek. In de eethoek staat een grote tafel, zodat er met meer mensen aan gegeten kan worden. Boven de tafel is een raster met staalkabels gespannen, waar een druif overheen groeit. Dat zorgt in de zomer voor beschutting en een mediterrane sfeer.’

‘De buitenkeuken bevindt zich achter in de tuin en is, mede door de buitenhaard, een gezellige plek om samen te komen. Voor de loungeplek heb ik een vaste U-vormige bank gekozen waarmee een knusse hoek ontstaat. Hier ligt grind, hetgeen een zen-uitstraling heeft. Extra fijn aan grind: het zorgt voor goede afwatering na een regenbui. Tegenover de loungeplek staat een appelboom, omringd door schaduwminnende planten, zoals varens en Japanse wasbloem, die het rustgevende gevoel versterken.’

‘De drie ‘kamers’ zijn gescheiden door eikenhouten pergola’s, waar witte regen en klimrozen tegenop groeien. Op een hete dag kun je tussen de pergola’s een schaduwdoek boven de zithoek spannen, waardoor deze stijlvolle elementen ook een praktische functie vervullen.’

‘Naast de verschillende hoeken bevinden zich borders vol kleurrijke bloeiers, kruiden en (fruit)struiken. Dit zorgt voor een landelijke sfeer. Die sfeer wordt doorgevoerd in onder andere het stoere Cortenstalen houthok achter in de tuin en de Douglashouten schutting, die na verloop van tijd een grijze kleur krijgt.’

Deel deze blogpost

Meer lezen

Onderhoud van je tuin

Wil je een tuin mooi houden dan is onderhoud van je tuin erg belangrijk…