NMgroenontwerp

Zijn paddenstoelen in de tuin goed of slecht?

Een van de eerste aankondigingen van de herfst zijn paddenstoelen. Met hun bijzondere kleuren en vormen laten ze niet alleen zien dat het kouder en natter wordt maar paddenstoelen laten vooral zien hoe het met de natuur gaat.

Er komen in Nederland meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor. Dat zijn niet alleen paddenstoelen met hoed en steel (plaatjeszwammen en boleten), maar ook korstzwammen, buisjeszwammen (houtzwammen), knots- en koraalzwammen en stekelzwammen. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar maar de meeste kun je beter niet eten. Nederland kent 30 giftige paddenstoelen, waarvan er 5 écht dodelijk zijn als je ze eet. De groene knolamaniet, panteramaniet, voorjaarskluifzwam, bundelmosklokje en de parasolzwam.

Gelukkig blijven er nog heel veel paddenstoelen over die minder giftig zijn en prachtig zijn om naar te kijken. Maar naast mooi zijn paddenstoelen ook erg nuttig, zeker in de tuin. Ze ruimen de boel op, helpen bij een gezonde bodem en sommige soorten leven innig samen met planten en bomen. Je kunt paddenstoelen niet planten of zaaien, daar zorgen ze zelf voor dankzij een ingenieuze samenwerking met bomen.

In een gevarieerde tuin kunnen op verschillende plaatsen paddenstoelen groeien. Veel mensen zijn geneigd paddenstoelen meteen te verwijderen. Dit is niet nodig. Paddenstoelen zijn schimmels, die de natuur helpen om resten op te ruimen. Bij dat proces worden ook goede voedingsstoffen aan de bodem toegevoegd, wat gunstig is voor de levende organismen. Ze houden de grond vochtig en zorgen voor minder onkruid tussen je planten. Daarnaast doen ze goed werk bij het composteren van het tuinafval, dat met behulp van paddenstoelen vele malen sneller gaat.

De komst van paddenstoelen kun je zelf ook stimuleren. Enkele tips:

  • Leg takken of houtsnippers op de grond, zodat er op de verteerde houtsnippers in no time paddenstoelen als elfenbankje en zwavelkopje op verschijnen.
  • Ruim een hoekje van de tuin niet op, zodat er een vochtige, bedekte bodem met paddenstoelen ontstaat. Zo’n hoekje is ook fijn voor egels want die kunnen er hun winterslaap houden.
  • Wees zuinig met het strooien van kunstmest; of liever neem stalmest met stro ipv kunstmest.
  • Laat een gekapte boom liggen of laat de stronk staan. Met een beetje geduld zie je daar paddenstoelen op verschijnen.

Deel deze blogpost

Paddenstoel

Meer lezen