NMgroenontwerp

Duurzaam tuinieren

Wat is nu eigenlijk een duurzame tuin?

Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin die niet elk jaar op de schop hoeft. De planten en dieren kunnen zich op deze manier settelen en samen een rijke biodiversiteit vormen.

De belangrijkste kenmerken van een duurzame tuin zijn:

–              Gebruik van inheemse plantensoorten

–              Gelaagde begroeiing

–              Optimaal ingericht voor rijke biodiversiteit

–              Gebruik van duurzame materialen & onderhoudsmiddelen

–              Onderhoudsarm: de tuin verzorgt als het ware zichzelf

Maar wat kun je zelf doen om een duurzame tuin te creëren?

Kies voor diervriendelijke inheemse planten. Planten waar vogels en insecten dol op zijn. Vlinders vinden bijvoorbeeld paarse en lila kleurige bloemen heel lekker zoals de vlinderstruik of de dropplant.

Minder stenen en meer groen in je tuin. Minder stenen zorgt er voor dat het regenwater in de grond kan lopen en met  meer groen hebben dieren meer plek om te wonen.

Gebruik tweedehands materialen, bijvoorbeeld gerecyclede of tweedehands plantenbakken en stenen. Koop FSC-keurmerk hout. Koop tweedehands meubels en gereedschap.

Waterton voor regenwater. Vang het regenwater van je dak op in een regenton of tank. Hiermee kun je dan je tuin weer sproeien en hoef je dit water niet uit de kraan te tappen

Maak een composthoop of gebruik een compostvat. Hierin kun je al je groenafval en etensresten recyclen tot compost voor je tuin. Je vermindert hiermee je vuilnis en zorgt voor eigen vruchtbare grond voor je tuin. Hiermee bespaar je ook weer het kopen van potgrond of tuinaarde in zakken.

Maak een wilde tuin. Een tuin die niet zo opgeruimd is, waar bijvoorbeeld oude gekapte takken of stronken liggen of een hoopje stenen, is een schuilplaats voor allerlei dieren. Maar ook nuttige schimmels kunnen hier groeien.

Laat onkruid in het gras groeien. Hiervan leven veel verschillende dieren en dieren kunnen zich hierin verschuilen. Maai het gras ook niet te kort maar laat het groeien en maai maar 1 keer per maand. Dit bespaart CO2 uitstoot.

Heb je een schutting of tuinhek? Zorg dat er hier of daar een gat in zit aan de onderkant zodat egels er doorheen kunnen. Zet een oude stoeptegel met wat oude bladeren tegen de schutting en wie weet maakt een egel hier zijn nestje.

Maak een groen dak op bijvoorbeeld je schuurtje of carport. Groene daken gaan langer mee en de plantjes op het dak zetten CO2 om in zuurstof.

Kortom, er zijn veel mogelijkheden om je tuin duurzaam in te richten. Hiermee help je niet alleen de natuur en de dieren maar ook werk je mee aan een groenere toekomst voor jezelf en andere mensen.

Deel deze blogpost

Meer lezen