NMgroenontwerp

Een leuke wintertuin

Dat een wintertuin niet mooi en interessant is, is allang achterhaald. Wanneer je alle uitgebloeide planten laat staan in de borders, zullen ze prachtige silhouetten vormen. Naast dat het prachtig staat is het ook nog goed voor al het leven in de tuin. Kleine dieren vinden er beschutting en vogels zijn dol op de zaden die in de uitgebloeide planten achter blijven. Maar hoe creëer je nu een mooie wintertuin met prachtige contrasten en silhouetten?

Plant winterbloeiende en groenblijvende heesters in je tuin. Winterbloeiende heesters geven je tuin in de winter iets om naar te kijken tussen alle kale struiken en bomen. Voorbeelden van winterbloeiers zijn: toverhazelaar (Hamamelis), winterjasmijn (Jasminum nudiflorium), mahoniestruik (Mahonia), sneeuwbal (Viburnum bodnantense).

Zorg ook voor groenblijvende heesters in je tuin zoals bijvoorbeeld laurierkers (Prunus laurocerasus), hulst (Ilex aquifolium), Rhododendron en Skimmia. Zij zorgen ervoor dat je contrast in je tuinbeeld creëert. Ook geven de hulst en skimmia bessen die voor kleur en eten voor de vogels zorgen. Een aanrader is zeker ook de witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’) die prachtige rode takken heeft in de winter. Daarnaast zijn er ook winterbloeiende vaste planten die in de winter bloeien zoals de kerstroos (Helleborus niger) en winterviolen.

Siergrassen geven in de winter de mooiste silhouetten. Het gras verkleurt naar prachtig strogeel en wuift sierlijk in de wind. Ook met een laagje rijp zijn ze betoverend om te zien. Diamantgras (Calamagrostis), lampenpoetsersgras (Pennisetum), prachtriet (Miscanthus), japans siergras (Hakonechloa), vingergras (Panicum), zegge (Carex) of sierhaver (Helictotrichon) zijn enkele siergrassen met een prachtig wintersilhouet.

En als laatste natuurlijk, zorg dat je veel bollen in je tuin plant zodat in het vroege voorjaar de sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen je tuin weer heerlijk opfleuren!

Deel deze blogpost

wintersilhouet

Meer lezen